Flødeboller på kransekagebund

Flødeboller

Dessert | March 5, 2015 | By

En klassiker, som de fleste kender, er den gode flødebolle. Om man er til dem med aroma i skummet, marcipanbund eller den traditionelle kiksebund er forskelligt – og så kan man jo lave sin helt egen variation. Det har jeg gjort, og den opskrift skal I selvfølgelig have. Jeg har valgt at lave en udførlig guide til flødeboller, da de kan være lidt tricky at have med at gøre, og jeg synes denne guide gør projektet overskueligt. Jeg laver altid flødeboller på kransekagebund, da ren marcipan godt kan blive lidt for tungt, og kiksebunden for kedelig. Sådan.

Opskriften kommer i dele; først bunde, så sukkermasse, skum og slutresultat. Der kommer i alt 10 flødeboller ud af det.

Kransekagebunde

Opskrift til 15 kransekagebunde

225 g marcipan
2 æggehvider
40 g sukker (eller 30 g sukrin melis)

Sådan gør du:

  • Blend alle tre ingredienser sammen til en glat masse.
  • Fyld indholdet i en sprøjtepose med en Wilton 1A tylle (stor, rund åbning) og tyl små spiraler ud som på billedet ovenfor.
  • Bag i cirka 5 minutter ved 200 grader varmluft. Hold øje med dem, da de ikke tager lang tid, og bagetiden kan variere fra ovn til ovn. 
  • Lad bundene køle af, og kom ikke skum på før de er kolde.

Sukkermasse til flødeboller

Opskrift på flødebolleskum

30 g vand
75 g sukker
65 g glukosesirup (Hvis din glukosesirup er meget flydende, kan du bruge 80 g i stedet)
1 tsk vaniljesukker/korn fra 1 stg. vanilje
1 bæger pasteuriseret æggehvide
Lidt ekstra sukker til piskning

Sådan gør du:

  •  Kom vand, sukker, glukosesirup og vanilje i en gryde og varm op til det smelter og netop når kogepunktet. Tag det af.
  • Pisk æggehviden med det ekstra sukker til den er stiv. Hæld den varme sukkermasse i æggehviden under omrøring. På maskine plejer jeg at hælde imens den rører på “1” og så skrue op, skrue ned igen og hælde lidt mere i, og så videre. Dette er fordi, at maskinen ved høj hastighed kan slynge sukkermassen op ad kanterne på skålen, så det ikke kommer i æggehviden.
  • Pisk længe – rigtig længe indtil skummet er helt blankt skinnende og har den rette konsistens. Min pisketid er som regel 10 minutter, men for andre kan den være enten kortere eller længere. Prøv dig frem 🙂

Opskrift på flødebolleskum

Samling af flødebollen

  • Start med at komme dit flødebolleskum i en sprøjtepose med tyllen fra før – 1A. Når du tyller skummet på bundene så sørg for at holde tyllen på midten og før den lige op ad – på den måde fordeler skummet sig ud til kanterne. Man skal nærmest lave en “op-ned” bevægelse med tyllen for at få den fine form.
  • Lad flødebollerne stå en times tid til “tørring” så overfladen sætter sig, og de er nemmere at komme chokolade på.
  • Tip: Dup med bagsiden af en fugtig te-ske toppene, så du ikke får den der spidse top, men en mere afrundet en af slagsen.

Guide til flødeboller_2

 Nu skal de overtrækkes. Til det skal du bruge 200 g god, mørk chokolade.  Mit forslag er Guanaja fra Valrhona.

Disclaimer: Jeg er ikke chokolade-ekspert. Jeg kan temperere til husbehov, men lige så mange gange det går godt, lige så mange går det skidt. Det smager stadig skønt, så ingen grund til at panikke, hvis du ikke synes dit chokolade overtræk er perfekt. Op på hesten, og prøv igen.

Hakket chokolade

Sådan gør du:

  • Hak 2/3 af chokoladen fint og kom i en skål over vandbad. Lad komfuret køre på maks 4-5 stykker og varm langsomt op.
  • Når chokoladen er smeltet og har en temperatur på omkring 36 grader tages den af varmen. Den sidste 1/3 af chokoladen kommes i lidt ad gangen indtil chokoladen har en temperatur på omkring 30 grader. Så skal flødebollerne overtrækkes.
  • Hold flødebollen på en palet og brug en spiseske til at overhælde flødebollen med chokoladen. “Bank” let paletten på kanten for at dryppe overskydende chokolade tilbage i skålen. Pynt flødebollen efter ønske, og lad tørre lidt inden de sættes på køl.

Flødebolle overtræk

Flødeboller med hasselnøddekrokant

Jeg har pyntet mine med hasselnødde krokant, men alternativer kunne være frysetørret hindbær, lakrids, hvid chokolade, krymmel etc. Enjoy!

Find Kageministeriet på Facebook her.

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Anne Starkner
    March 5, 2015

    Du er så vild!! Fantastiske billeder, gode tips og en skøn tone 😀 Love it!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>